Advies nodig? Bel naar +31 (0)725400560

Blog

Duurzaamheid en besparingen: de kracht van een pompschakelaar

In de hedendaagse wereld is duurzaamheid een veelbesproken onderwerp. Iedereen is op zoek naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd hun maandelijkse vaste lasten te verlagen. Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen en daarmee kosten te verminderen, is door het gebruik van een pompschakelaar. Maar wat is een pompschakelaar precies en hoe kan de pompschakelaar toegevoegde waarde leveren aan u als installateur om uw klant kosten te laten besparen?

Wat is een pompschakelaar?

Een pompschakelaar is een thermostatisch apparaat dat voortdurend de aanvoertemperatuur van water voor watergedragen vloerverwarming meet. Het belangrijkste doel van de pompschakelaar is om de circulatiepomp aan te sturen op basis van de warmtebehoefte. Het schakelt de circulatiepomp in wanneer warmte nodig is en schakelt deze uit wanneer er geen warmtevraag is. Bovendien heeft de pompschakelaar een ingebouwde beveiliging die ervoor zorgt dat de circulatiepomp minstens één keer per 24 uur draait om kalkaanslag en het vast zitten van de pomp te voorkomen om zo de levensduur van de pomp te verlengen.

Toegevoegde waarde voor u als installateur

Het gebruik van een pompschakelaar biedt zowel voor installateurs als eindgebruikers verschillende voordelen. Als installateur wilt u uw expertise op het gebied van verduurzaming en kostenbesparing benadrukken, terwijl eindgebruikers streven naar lagere maandelijkse lasten en een verminderde ecologische impact. Hieronder hebben we alle voordelen op een rijtje gezet:

 1. Energiebesparing: Met een pompschakelaar draait de circulatiepomp van het verwarmingssysteem alleen wanneer nodig, wat resulteert in lagere energiekosten. Efficiënt gebruik van de pomp voorkomt onnodig energieverbruik en heeft een positieve invloed op de energierekening.
 2. Verlenging van de levensduur: Doordat de circulatiepomp minder frequent draait, wordt de levensduur ervan verlengd. Minder slijtage leidt tot minder onderhoud en vervanging, wat op de lange termijn kosten bespaart voor de eindgebruiker;
 3. Effectiever gebruik van vloerverwarming: Met de pompschakelaar wordt voorkomen dat koud water door het systeem stroomt wanneer de verwarmingsketel niet in werking is. Hierdoor blijft de vloerverwarming langer warm, wat leidt tot minder vaak verwarmen en lagere stookkosten. Deze efficiëntere verwarmingsmethode draagt bij aan kostenbesparing en meer comfort.
 4. Vermindering van de ecologische voetafdruk: Wanneer de circulatiepomp minder draait en daardoor minder energie verbruikt, wordt de ecologische voetafdruk van de eindgebruiker verkleind. Dit bevordert een duurzamere leefomgeving en sluit aan bij de groeiende aandacht voor milieubewustzijn en energie-efficiëntie.

Besparen met een pompschakelaar

In deze blog behandelen we hoe een pompschakelaar kan bijdragen aan het verlagen van de maandelijkse lasten voor de eindgebruiker, en ook hoe snel de investering in een pompschakelaar kan worden terugverdiend.

Om dit te illustreren, maken we een onderscheid tussen twee typen circulatiepompen: de ‘oude’ circulatiepomp en de ‘nieuwe’ A-label circulatiepomp. Een oude circulatiepomp verbruikt gemiddeld zo’n 700 kWh per jaar zonder pompschakelaar, terwijl een A-label circulatiepomp 245 kWh verbruikt.

Wanneer een circulatiepomp wordt voorzien van een pompschakelaar, resulteert dit in aanzienlijke energiebesparingen. Met een pompschakelaar kan een oude circulatiepomp jaarlijks tot wel 550 kWh besparen (80% besparing), terwijl bij een nieuwe A-label circulatiepomp een besparing van 186 kWh per jaar mogelijk is. Dit vertaalt zich financiële voordelen voor de eindklant, waarbij een besparing van €137,50 per jaar kan worden gerealiseerd met een oude pomp en €46,50 met een nieuwe A-label pomp, uitgaande van een stroomprijs van €0,25 per kWh. Dus in de meeste gevallen is de terugverdientijd voor de eindgebruiker van de TC500 pompschakelaar minder dan 1 jaar uitgaande van een aankoopprijs van €55 inclusief BTW.

Bij grote projecten komen vaak meerdere verdeelsystemen en pompen kijken. Dat biedt extra mogelijkheden om kosten te besparen, immers voor elke circulatiepomp kunt u een pompschakelaar installeren.

*Stroomprijs is gebaseerd op de gemiddelde kWh maandprijs van maart 2024.

Bron: ANWB Energie ( https://www.anwb.nl/huis/energie/wat-kost-1-kwh )

De TC500 pompschakelaar

Er zijn talloze pompschakelaars verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke voordelen. De TC500 valt op dankzij een reeks kenmerken die hem onderscheidt van andere pompschakelaars op de markt, namelijk:

 1. Laag energieverbruik: In de stand-by-modus verbruikt de TC500 minder dan 1 watt aan energie, en slechts 1,2 watt wanneer deze is ingeschakeld, wat resulteert in energiezuinig gebruik;
 2. Plug-and-play installatie: De TC500 is een plug-in type pompschakelaar, wat betekent dat hij eenvoudig te installeren is;
 3. Instelbare temperatuur: Met de TC500 kunt u de gewenste temperatuur naar wens instellen;
 4. Geschikt voor verwarmen en koelen: Deze pompschakelaar is geschikt voor zowel verwarmings- als koeltoepassingen, waardoor hij veelzijdig inzetbaar is;
 5. Pompbeveiliging: De TC500 is uitgerust met een pompbeveiligingsfunctie die de levensduur van de circulatiepomp verlengt;
 6. Beschikbaar in verschillende stopcontactvarianten: Verkrijgbaar in zowel randaarde als penaarde;
 7. De TC500 pompschakelaar is ook beschikbaar met een wifi functie. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Meer weten over de voordelen van een pompschakelaar?

Wilt u meer weten over de voordelen van de TC500 pompschakelaar of heeft u vragen over de berekeningen van energiebesparing? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.