Advies nodig? Bel naar +31 (0)725400560

Blog

Elektrische verwarmingsfolie: de bewezen oplossing voor comfortabele modulaire bouw.

Om de woningcrisis op te lossen wint modulaire bouw snel aan populariteit vanwege zijn efficiëntie, snelheid en duurzaamheid. Of het nu gaat om chalets, bouwcabines, of caravans, deze modulaire structuren bieden een veelzijdige en kosteneffectieve oplossing voor de eindgebruiker. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze (vaak) compacte ruimtes ook comfortabel blijven, vooral bij lagere temperaturen? En hoe kunnen we dit realiseren met behoud van kostenefficiëntie? Hier komt elektrische verwarmingsfolie om de hoek kijken als een comfortabele en efficiënte oplossing voor de producent of installateur.

Wat is elektrische verwarmingsfolie?

Elektrische verwarmingsfolie is een innovatieve en energiezuinige technologie op basis van infraroodstraling die objecten in een ruimte gelijkmatig en snel verwarmt. Deze flexibele en dunne folie, wordt direct onder de vloerbedekking geplaatst, zoals laminaat en klik PVC. Wanneer er elektriciteit door de folie wordt gestuurd, wordt deze opgewarmd, waardoor een aangename warmte ontstaat die gelijkmatig door de vloer wordt verspreid.

Het werkingsprincipe van elektrische verwarmingsfolie is gebaseerd op het genereren van infraroodstraling. In tegenstelling tot traditionele verwarmingsmethoden, zoals radiatoren of convectoren, die lucht verwarmen, straalt infrarood verwarmingsfolie direct warmte uit naar de objecten en mensen in de ruimte. Dit zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmte, zonder dat er warmeluchtcirculatie nodig is. De elektrische verwarmingsfolie biedt een effectieve oplossing voor het verminderen van allergieën binnenshuis vanwege een vermindering van de luchtcirculatie. Dankzij de infraroodverwarming worden stofdeeltjes niet door de ruimte verspreid, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.

Het voordeel van verwarmingsfolie is de snelle opwarmtijd en een efficiënte warmteafgifte. Omdat de warmte direct vanuit de vloer komt, wordt de ruimte gelijkmatig verwarmd vanaf de grond, wat resulteert in een comfortabele omgeving. Bovendien is verwarmingsfolie vaak energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen, omdat het de warmte rechtstreeks naar de objecten in de ruimte stuurt, waardoor er minder energie verloren gaat aan het opwarmen van de lucht. Ook is het zo dat met stralingswarmte de gevoelstemperatuur hoger is dan de temperatuur in de kamer.

Een praktijkvoorbeeld hiervan zijn de flex-units. Deze units, met een oppervlakte van ongeveer 18m², werden voorheen verwarmd met een 2000W elektrische kachel. Door over te stappen op elektrische verwarmingsfolie is slechts 1100W tot 1300W nodig om dezelfde resultaten te behalen. Dit verschil in vermogen is aanzienlijk. Uit onderzoek bleek dan ook dat het werkelijke rendement van de flex-units resulteerde in een daling van de verbruikskosten met ongeveer 30%.

Verwarmingsfolie is ook geschikt voor gebruik in combinatie met moderne thermostaten en domoticasystemen, waardoor gebruikers de temperatuur nauwkeurig kunnen regelen en programmeren op basis van hun behoeften en levensstijl. Dit maakt het een veelzijdige en slimme verwarmingsoplossing voor verschillende soorten gebouwen, waaronder modulaire constructies zoals chalets, bouwcabines en caravans. Zo kan de verwarmingsfolie worden gekoppeld aan een eenvoudig te gebruiken aan/uit thermostaat voor in recreatiewoningen en kunnen wat meer geavanceerde thermostaten worden gebruikt voor permanente bewoning.

Voordelen van elektrische verwarmingsfolie in modulaire woningen voor installateurs, producenten en eindgebruikers:

Toepassingen van elektrische verwarmingsfolie in diverse modulaire woningen:

1. Eenvoudige installatie: Het installeren van verwarmingsfolie is snelle en eenvoudige klus, zelfs in modulaire constructies. Het vereist geen uitgebreide bouwwerkzaamheden en kan worden geïnstalleerd tijdens de bouw of zelfs achteraf tijdens bijvoorbeeld een renovatie.

Naast de beraadden thermostaten waarbij een kabel naar de desbetreffende ruimte getrokken dient te worden. Levert LVS Verwarming ook draadloze thermostaten. Het grootste voordeel van draadloze thermostaten is dat het aansluitpunt flexibel is. Zo kan de ontvanger bijvoorbeeld in de meterkast worden geplaatst, hierdoor hoeft er vanuit de meterkast dus geen kabel worden getrokken naar de thermostaat in de desbetreffende ruimte, iets wat vooral tijdens renovatiewerkzaamheden voor een grote tijd en kosten besparing kan zorgen.

2. Ruimtebesparend: In modulaire constructies is elke centimeter belangrijk. Verwarmingsfolie neemt vrijwel geen extra ruimte in beslag, omdat het direct onder de vloer wordt geïnstalleerd en een lage opbouw hoogte heeft. Dit in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren, warmtepomp of een water gedragen oplossing, die vaak extra ruimte in beslag nemen en de vloerhoogte verhogen. De verwarmingsfolie zelf is namelijk slechts 0,38 mm dik en de bijbehorende isolatie varieert tussen de 6 en 9 mm, uitgaande van een geïsoleerde vloer. Hiernaast is er geen aparte installatie zoals een CV-ketel en/of verdeler nodig. Dit geeft u als installateur de mogelijkheid een ruimtebesparende oplossing te bieden voor uw klanten.

3. Efficiënte verwarming: Wanneer u als installateur uw klanten een efficiënte verwarming wilt bieden die snel aangename warmte biedt, is verwarmingsfolie ook de juiste oplossing. Verwarmingsfolie heeft de mogelijkheid om snel op te warmen, waardoor in een modulaire woning snel comfort wordt ervaren zodra de verwarming wordt ingeschakeld. Bijvoorbeeld een bouwkeet of een recreatiewoning kan snel op temperatuur worden gebracht. Verwarmingsfolie verwarmt de objecten/personen in de ruimte gelijkmatig vanaf de vloer, wat resulteert in een comfortabele verwarmde ruimte. Met infraroodverwarming is de ruimte vaak al een stuk comfortabeler bij een lagere ruimte temperatuur wat snel zorgt voor een comfortabele warmte.

4. Individuele zonecontrole: Voor modulaire woningen met meerdere kamers biedt verwarmingsfolie de mogelijkheid voor individuele zonecontrole. Iets wat verplicht is volgens de Europese Richtlijn Ecodesign (2009/125/EG). Hierdoor kan de temperatuur in elke kamer afzonderlijk worden geregeld. Hierdoor worden ruimtes die op een bepaald moment niet verwarmd hoeven te worden ook niet verwarmd, iets wat voor de gebruiker aanzienlijk kan besparen op de energie kosten.

5. Duurzaamheid: Verwarmingsfolie is een duurzame verwarmingsoplossing die weinig onderhoud vereist. Het heeft geen bewegende delen die kunnen slijten en heeft een lange levensduur, waardoor het een kosteneffectieve investering is op lange termijn. De verwarmingsfolie hoeft niet elk jaar onderhouden te worden en vervanging na ca. 15 jaar is ook niet nodig, zoals bijvoorbeeld een CV-ketel of warmtepomp.

Dit minimaliseert niet alleen de kosten en middelen die nodig zijn voor onderhoud, maar vermindert ook de ecologische impact van de productie en verwijdering van vervangende onderdelen. Tevens kan elektrische verwarmingsfolie worden gevoed door elektriciteit afkomstig van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie of windenergie. Door gebruik te maken van duurzame energiebronnen om de verwarmingsfolie van stroom te voorzien, kan de CO2-uitstoot verder worden verminderd, waardoor het een nog milieuvriendelijkere verwarmingsoplossing wordt.

6. Gasaansluiting: Als de modulaire woning volledig elektrisch is, dan is een gasaansluiting overbodig. Op sommige locaties is geen bestaande gasaansluiting aanwezig, waardoor het noodzakelijk kan zijn deze aan te laten leggen. Indien er wel een gasaansluiting aanwezig is, kan deze worden afgesloten, vaak is dat kosteloos. Bovendien resulteert het afsluiten van de gasaansluiting jaarlijks tot een besparing wel 300 euro bron.

Mantelzorgwoningen: Mantelzorgwoningen zijn per uitstek geschikt voor elektrisch verwarmen. Men behoudt de luxe van vloerverwarming, zonder comfort op te offeren. Mantelzorgwoningen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd en bestaan vaak uit meerdere ruimtes die individueel aangestuurd worden met thermostaten. Hierdoor verwarm je uitsluitend de ruimte die je gebruikt.

Chalets: Chalets kunnen in de koudere periodes, maar ook in de zomermaanden s ’nachts flink afkoelen. Elektrische verwarmingsfolie is dan een efficiënte oplossing om de hele ruimte comfortabel te verwarmen, zelfs in de koudste winters.

Flex-units & bouwcabines: Op drukke bouwplaatsen, waar comfort vaak wordt opgeofferd voor functionaliteit, kan verwarmingsfolie een welkome toevoeging zijn om werknemers warm te houden tijdens lange werkdagen. Ook is er de mogelijkheid om in korte tijd de ruimte te verwarmen, bijvoorbeeld wanneer de ruimte alleen wordt gebruikt tijdens pauzes.

Caravans: Voor liefhebbers van reizen en avontuur biedt verwarmingsfolie een compacte en energiezuinige manier om zelfs de kleinste ruimtes comfortabel te verwarmen, waardoor het reizen aangenamer wordt. Zelfs bij afgelegen gebieden waar geen vaste stroomvoorziening aanwezig is biedt LVS Verwarming een oplossing, namelijk de verwarmingsfolies 12V, 24V en 48V, welke worden aangesloten op het accusysteem.

Benieuwd naar wat elektrische verwarmingsfolie voor u kan betekenen?

In een tijd waarin efficiëntie, comfort en duurzaamheid steeds belangrijker worden, biedt verwarmingsfolie een slimme oplossing voor het verwarmen van modulaire woningen, zoals chalets, bouwcabines of caravans. Onze elektrische verwarmingsfolie biedt een flexibele en ruimtebesparende verwarmingsoplossing, die zorgt voor een comfortabele omgeving, ongeacht de omstandigheden buiten. Zelfs als u momenteel een lucht/lucht warmtepomp installeert, blijft het gebruik van verwarmingsfolie interessant. Wilt u uw klanten voorzien van deze complete oplossing?

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe elektrische verwarmingsfolie uw projecten kan optimaliseren om te voldoen aan de wensen en behoeften van uw klanten.